fragor_svar_header

Spørsmål & svar

Miljøpåvirkning


Bruker Stayhard bærekraftige materialer?


Bærekraft er viktig for oss på Stayhard, og derfor jobber vi med bærekraftige materialer. Dette kan være økologisk bomull, lin, BCI-bomull, dvs. bomull som dyrkes på en mer bærekraftig måte, resirkulerte fibre som bomull, polyester og polyamid og lyocell. Les mer om dette her: Bærekraftige materialer

Hvordan sjekker Stayhard at produktet er økologisk?


Vi ber om tilhørende sertifikat, og kontrollerer at det er gyldig.Hvor kan jeg lese om sertifiseringer og sertifiseringsnummer?
Les mer på våre bærekraftsider under Sertifiseringer


Hvordan jobber Stayhard for en mer bærekraftig bomullsproduksjon?


Stayhard benytter mer bærekraftig bomull, og samarbeider med organisasjonene Better Cotton Initiative (BCI) og Cotton Connect. BCI og Cotton Connect lærer bomullsdyrkere å bruke mindre vann, kjemikalier og sprøytemidler, og engasjerer seg for bedre arbeidsforhold.

Hvordan vet jeg hvilke varer som er bærekraftige?


I tillegg til at vi fremstiller en stor del av våre produkter fra bærekraftige materialer, selger vi også en del vintageprodukter, både klær og interiør. Se mer her: Stayhard Vintage

Hvordan kan man som kunde være sikker på at Stayhards produkter ikke inneholder farlige kjemikalier?

Våre kunders helse og sikkerhet er vår høyeste prioritet. Stayhard jobber derfor mot målet om nullvisjon i bruken av skadelige kjemikalier i produktene våre. Vi holder oss hele tiden oppdaterte, har strenge kjemikaliekrav og restriksjoner, og har tøffere krav enn loven krever. Våre partnere foretar kontinuerlig tester i produksjonen, og vi utfører stikkprøver for å kontrollere at kravene våre blir fulgt. Les mer om dette her: Kjemikalier
Hvordan vet jeg at varen ikke inneholder smuss- og vannavvisende produkter av PFC?
Stayhard har nulltoleranse når det gjelder fluorkarboner / perfluorerte (PFC) stoffer i vårt eget sortiment. Vi kontrollerer via stikkprøver, og benytter en mer miljøvennlig impregnering (Stayhard anbefaler bruk av Rudolf Bionic Finish Eco som er uten PFC).


Ansvar i produksjonHvordan kontrollerer Stayhard forhold hos leverandører?


Vi har etiske retningslinjer som hver enkelt leverandør vi samarbeider med, skriver under på og skal forholde seg til. Gjennom inspeksjoner utført av uavhengig tredjepart kontrollerer vi at retningslinjene våre blir overholdt. Ved avvik følges leverandører opp gjennom en CAP (corrective action plan). Vi tror på løpende forbedringer og langsiktige løsninger, men aldri på bekostning av arbeidernes sikkerhet. Les mer om våre arbeidsforhold her: Sosiale arbeidsforhold


Hvordan jobber Stayhard med vann?

Vannforbruk er viktig for Stayhard. Vi er medlemmer av Swedish Textile Water Initiative (STWI), og jobber med å redusere vannforbruket både internt og ute hos leverandører.

Hvordan vet jeg at varen av merinoull som jeg kjøper hos Stayhard er mulesingfri?


Stayhard er motstander av mulesing, og streber etter å kjøpe merinoull fra områder som ikke er påvirkede, eller fra leverandører med sertifiserte produkter av merinoull. Les mer om dette her: DyreholdHar Stayhard noen policy vedrørende salg av pels og skinn?

Stayhard godtar ikke ekte pels i produktene våre. Stayhard er medlem av den internasjonale avtalen Fur Free Alliance. Unntaket er sauepels, som regnes som skinn, da sauene først og fremst avles for kjøttproduksjon. Vi selger kun skinn som kommer fra dyr som er avlet for næringsmiddelindustrien og hvor skinnet er et biprodukt. Stayhard tillater ikke skinn fra hunder og katter.

Hvordan vet jeg at Stayhards varer med gåsedun og fjær kun kommer fra døde fugler?

Stayhard jobber kun med leverandører med sertifikat som bekrefter at dunet er plukket fra døde fugler.Selger Stayhard produkter med ull fra angorakaninen?


Nei, Stayhard godtar ikke angoraull i produktene våre.Hvordan jobber Stayhard med mohair?
Stayhard godtar ikke mohair i produktene våre.


Klær & kvalitet


Bør jeg vaske plaggene mine før jeg bruker dem for første gang?
Vi anbefaler vask før bruk for varer som brukes nær huden.


Kan mine Stayhard-klær krympe etter vask?
Stayhard følger vanlige standarder; opptil 3 % krymping for vevde materialer og opptil 5 % for strikket/trikot. Vi anbefaler å følge de vaskerådene som er oppgitt på vaskelappen. Ved å stryke eller forme plaggene etter vask kan passformen bevares.

Kan jeg vaske klærne mine på lavere temperatur enn hva som er oppgitt på vaskelappen?

Ja, du kan velge en lavere vasketemperatur. Ved å gjøre det reduseres energiforbruket og slitasjen på produktet. Den høyest anbefalte vasketemperaturen står oppgitt på vaskelappen.Inneholder Stayhards smykker og metalldetaljer nikkel?

Stayhard følger de lovkravene som finnes angående begrensning av nikkel. Vi utfører stikkprøver for å kontrollere at grenseverdiene ikke overskrides. Men selv nikkelfrie produkter kan inneholde spor av nikkel.Inneholder Stayhards varer skadelige eller allergifremkallende stoffer?


Stayhard stiller strenge krav til kjemikaliebruk, ofte strengere enn hva loven krever. Vi kontrollerer produktene våre gjennom stikkprøver utført av uavhengige, autoriserte laboratorier, og jobber med målet om en nullvisjon i bruk av skadelige kjemikalier i våre produkter.Har Stayhard PVC i sine varer?


Nei, Stayhard er restriktive når det gjelder bruk av PVC, og benytter det kun der det ikke finnes kommersielt bærekraftige alternativer (strømledninger).Har Stayhard antibakterielle stoffer i sine varer?


Nei, Stayhard benytter ikke antibakterielle stoffer siden disse kan føre til antibiotikaresistens. Det forekommer kun i kosmetikk, hvor det er nødvendig for å hindre helseskadelige stoffer som mugg.

Hvordan kan jeg som kunde bidra til bærekraftighet?


Ta vare på varene du kjøper, så varer de lengre. Luft istedenfor å vaske, vask med full vaskemaskin på lav temperatur, unngå tørketromling med mindre det er strengt nødvendig, rengjør og smør inn sko, og gi bort når du ikke lenger bruker varene.

Hvordan kontrollerer Stayhard kvaliteten på produktene?

Vi stiller strenge krav til våre produkter som leverandørene skal oppfylle. Stayhard har krav til tester som validerer produktenes egenskaper, funksjonalitet, bærekraft og sikkerhet. Leverandørene utfører tester før produktene godkjennes av Stayhard.


Hvordan vet jeg at Stayhards produkter er trygge og ikke brenner?
Stayhard forplikter seg til å følge krav som gjelder flammesikkerhet. Vi tester materialer som anses å innebære risiko, og sikrer at de oppfyller gjeldende lover og anbefalinger

.Hvordan fjerner jeg flekker?


Flekker behandles ulikt, men jo tidligere de behandles, desto bedre resultat. Se vår flekkguide for mer informasjon: Klespleie

Hvordan tar jeg vare på sko?


Hold skoene rene og smør dem inn. For mer informasjon, se vår skopleieguide