hader_hallbara_material_NY

Bærekraftige materialer

Et produkts miljøpåvirkning bestemmes til dels av materialvalg. Noen materialer har lavere miljøpåvirkning siden de ikke krever like mye kjemikalier, energi og vanntilgang som andre. Vi forsøker å jobbe aktivt med å øke andelen bærekraftige materialer som er bedre for deg og miljøet.

Økologisk bomull
Økologisk bomull er bomull som er dyrket uten kjemiske sprøytemidler, kunstgjødsel og genmodifiserte organismer (GMO). Det betyr at bomullen har en lavere miljøpåvirkning, samt er bra for bomullsdyrkeren, miljøet og deg som kunde. All bomull Stayhard kjøper inn er sertifisert i henhold til Global Organic Textile Standard (GOTS) eller Organic Content Standard (OCS). Sertifiseringen kontrolleres av en uavhengig organisasjon som sikrer sporbarheten og garanterer at bomullen er økologisk.

Resirkulert bomull
Det finnes flere fremgangsmåter for å resirkulere bomull. Den kommer enten fra tekstilavfall i produksjonen eller brukt tekstil som får nytt liv gjennom mekanisk gjenvinning. Det tekstile materialet som skal resirkuleres, rives i stykker, spinnes om til ny tråd og veves deretter til nye tekstiler. Med resirkulert bomull minimeres miljøpåvirkningen ved å unngå ressursforbruket ved ny råvare, samt at det brukes mindre vann, energi og kjemikalier. For å ivareta en god kvalitet må resirkulert bomull blandes med andre materialer for å styrke kvaliteten. For å sikre sporbarheten bruker Stayhard sertifiseringer for resirkulert tekstilmateriale som Global Recycling Standard (GRS) og Recycling Claim Standard (RCS).

BCI-bomull
Siden 2015 har Stayhard vært medlem av Better Cotton Initiativ (BCI), en ideell organisasjon som jobber for å forbedre den globale bomullsproduksjonen ved å undervise bomullsbønder i mer bærekraftige metoder. BCI sprer prinsipper for mer bærekraftig og ressurseffektiv bomullsproduksjon som fører til redusert vann- og kjemikalieforbruk, økte bomullsavlinger og forbedrede forhold for arbeidere. For mer informasjon, besøk www.bettercotton.org.

Lyocell (Tencel®)
Lyocell er en cellulosefiber fra eukalyptustrær som vokser raskt, uten syntetiske sprøytemidler og kunstig vanning. Produksjonen av fiberen har lavere miljøpåvirkning enn mange andre tekstilfibre siden det brukes mindre vann, energi og kjemikalier, samt at den skjer i et lukket system der nesten alle kjemikalier kan gjenbrukes. Lyocell er biologisk nedbrytbart og et mer bærekraftig alternativ enn viskose. Lyocell fra Lenzing går under navnet Tencel®, der råvaren også er FSC- eller PEFC-sertifisert.

Resirkulert polyester
Polyesterfiberen produseres av råmaterialet olje, som er en begrenset ressurs. Resirkulert polyester er et mer bærekraftig alternativ som oftest blir kjemisk gjenvunnet fra brukte PET-flasker eller produksjonsavfall. Fordelen med kjemisk gjenvunnet polyester er at brukt materiale får en mulighet til nytt liv, uten at fiberlengdens kvalitet blir påvirket. Resirkulert polyester er et godt valg fordi man ikke benytter nye råvarer, samt at det går med mindre mengder vann, energi og kjemikalier i produksjonen. Stayhard benytter seg av sertifiseringene GRS og RCS for å sikre sporbarhet og verifisere innholdet.

Resirkulert polyamid
Polyamid er en oljebasert kunstfiber. Resirkulert polyamid kommer opprinnelig fra produksjonsavfall eller gamle fiskegarn som gjennom kjemisk gjenvinning får nytt liv. Fiberlengdens kvalitet er like god som vanlig, nylaget polyamid, derfor trenger man ikke å blande inn nye materialer for å forsterke den resirkulerte fiberen. Ved å bruke resirkulert polyamid reduserer Stayhard mengden avfall, man trenger ikke å bruke ny råvare og det går med mindre ressurser. Stayhard benytter seg av sertifiseringene GRS og RCS for å sikre sporbarhet og verifisere innholdet.