STAYHARDS
Staycationtips
Her finner du tips til hvordan du får det til å føles som Rivieraen i stua di. Bytt ut Playaen med Parketten.
Croissant – Ingredienser
16stk
25 g gjær
2 ½ dl melk
1 egg
1 ts salt
2 ss sukker
8 dl hvetemel
350 g kjøleskapskaldt smør
1 eggeplomme (til pensling)
Slik gjør du
• Bland smuldret gjær med fingervarm melk, og rør til gjæren er helt oppløst. La blandingen hvile i ca. 10 min
• Tilsett egget i gjærblandingen, og rør sammen uten å vispe for hardt. Bland i salt og sukker.
• Tilsett melet, litt av gangen, og elt til en smidig deig. La heve 1 time med et kjøkkenhåndkle over.
• Kjevle ut deigen til en firkant. Dekk halve deigen med et lag tynt skåret smør, og brett deretter over den andre halvparten av deigen. Du kan klemme kantene sammen slik at smøret ikke renner ut.
• Kjevle ut deigen igjen. Legg mer tynt skåret smør på halve deigen, og brett sammen.
Gjenta minst seks ganger.
• Avslutt med å kjevle ut til en firkant. Skjær deigen i små firkanter som brettes diagonalt til trekanter. Rull den brede enden mot spissen, og bøy til endene. Legges på bakepapir på en stekeplate.
• Sett ovnen på 225 °C.
• La heve under kjøkkenhåndkle ca. 30 minutter. Pensle med eggeplomme, og stek i 10–15 minutter.
Croque Monsieur – ingredienser
4 porsjoner
8 skiver hvitt brød, ikke for tykke
4 skiver kokt skinke (eller røkt)
4 skiver ost
1 egg
3–4 dl melk
Sennep
Slik gjør du
• Smør brødskivene lett. Legg skinke på 4 skiver, smør på litt sennep og dekk med osten og de resterende brødskivene med smøret ned.
• Visp sammen egg og melk, og vend brødskivene raskt i dette uten at de blir gjennomvåte.
• Stek brødet sprøtt i en panne med smør/olje, eller legg dem i smørbrødgrillen.
• Serveres med en frisk grønn salat og en neve lettsaltet chips.
Aperitivospritz – ingredienser
Alkoholfri musserende vin
Crodino, eller lignende bitter aperitiff
Soda
Appelsinbåter eller mynte
Is
Slik gjør du
• 3 deler alkoholfri musserende vin
• 2 deler bitter aperitiff
• 1 del soda
• Masse is, toppet med appelsinbåt eller mynte
Tomatsaus – ingredienser
4 porsjoner
1 rødløk
1 hvitløksfedd
Salt og svartpepper
1 dl olivenolje
1 ss veg. buljong
3 ss tomatpuré
En skvett rødvin eller balsamico
1 ts honning
400 g knuste tomater
Oregano
Parmesan
Slik gjør du
• Hakk rødløken og hvitløken, og stek på medium varme i kasserolle sammen med olivenolje til løken er helt myk.
• Tilsett tomatpuré, krydder (vent med oregano), vin/balsamico og buljong, og la det småkoke.
• Tilsett knust tomat, litt olivenolje og honning. La putre under omrøring, og krydre til slutt med oregano.
For pasta: Tilsett oliven eller kapers, og topp med parmesan.
For lasagne: Legg annethvert lag pastaplater, tomatsaus og mozzarella.
For pizza: Tilsett valgfri topping til tomatsausen og mozzarellaen.
Nyt måltidet i fred og ro med valgfri drikke, og la kvelden bli til natt i godt selskap.