Stayhard - Staycation Tips
Handlekurv
STAYHARDS

Staycationtips

Hva er staycation, og hvordan feirer jeg det? Hvis du ikke kan reise til Middelhavet, får du helt enkelt hente Middelhavet hjem til deg. Tilbring ferien hjemme og gi den litt ekstra glitter.

Her finner du tips til hvordan du får det til å føles som Rivieraen i stua di. Bytt ut Playaen med Parketten.

___

Start dagen som fruene i Genova; med skikkelig sterk kaffe. Gjerne espresso – ellers bør du investere i passende mørkbrent som du kan overdosere i kaffetrakteren. Dropp latteglassene, og server i en espressokopp. Så er det på tide å bake croissanter!


Croissant – Ingredienser
16stk

25 g gjær
2 ½ dl melk
1 egg
1 ts salt
2 ss sukker
8 dl hvetemel
350 g kjøleskapskaldt smør
1 eggeplomme (til pensling)

Slik gjør du
Bland smuldret gjær med fingervarm melk, og rør til gjæren er helt oppløst. La blandingen hvile i ca. 10 min
Tilsett egget i gjærblandingen, og rør sammen uten å vispe for hardt. Bland i salt og sukker.
Tilsett melet, litt av gangen, og elt til en smidig deig. La heve 1 time med et kjøkkenhåndkle over. 
Kjevle ut deigen til en firkant. Dekk halve deigen med et lag tynt skåret smør, og brett deretter over den andre halvparten av deigen. Du kan klemme kantene sammen slik at smøret ikke renner ut.  
  
Kjevle ut deigen igjen. Legg mer tynt skåret smør på halve deigen, og brett sammen.
Gjenta minst seks ganger. 
Avslutt med å kjevle ut til en firkant. Skjær deigen i små firkanter som brettes diagonalt til trekanter. Rull den brede enden mot spissen, og bøy til endene. Legges på bakepapir på en stekeplate.
Sett ovnen på 225 °C.  
La heve under kjøkkenhåndkle ca. 30 minutter. Pensle med eggeplomme, og stek i 10–15 minutter.

5 tips til hvordan du blir kongen ved grillen

Slik blir du en ordentlig grillmester

___

For deg som hverken har tid eller lyst til å bake din egen frokost, anbefaler vi å gjøre som fruene i Antibes: Ta en tur til nærmeste bakeri. Sørg for å få med deg et deilig, lyst brød som også kan brukes til lunsj. Når frokosten er unnagjort, er det på tide å nyte et slag Backgammon eller Othello for å roe helt ned. Etter at vinneren er kåret, eller kjedsomheten har tatt overhånd, er det på tide å forberede lunsj. Vi foreslår ferieklassikeren Croque Monsieur.


Croque Monsieur – ingredienser
4 porsjoner

8 skiver hvitt brød, ikke for tykke
4 skiver kokt skinke (eller røkt)
4 skiver ost
1 egg
3–4 dl melk
Sennep

Slik gjør du
Smør brødskivene lett. Legg skinke på 4 skiver, smør på litt sennep og dekk med osten og de resterende brødskivene med smøret ned.
Visp sammen egg og melk, og vend brødskivene raskt i dette uten at de blir gjennomvåte.
Stek brødet sprøtt i en panne med smør/olje, eller legg dem i smørbrødgrillen. 
Serveres med en frisk grønn salat og en neve lettsaltet chips.   

5 tips til hvordan du blir kongen ved grillen

Slik blir du en ordentlig grillmester

___

Etter å ha spist som en matvegrende 11-åring på chartertur, er det på tide å fikse litt hjemme for alle kveldens aktiviteter.

Bare det å legge fram stripete badehåndklær og sette opp fargerike lyslenker, vil gi illusjonen av å være noen få meter fra Middelhavet. Nå er det tid for å sette ‘Buena Vista Social Club’ på høyeste volum, og forberede ettermiddagens ‘aperitivo’ og Boule-mesterskap.


Aperitivospritz – ingredienser

Alkoholfri musserende vin
Crodino, eller lignende bitter aperitiff
Soda
Appelsinbåter eller mynte
Is

Slik gjør du
3 deler alkoholfri musserende vin
2 deler bitter aperitiff
1 del soda 
Masse is, toppet med appelsinbåt eller mynte  

___

Med karibiske toner fra høyttalerne og en leskende drink i hånden, er det nå klart for kveldens boule-mesterskap. Hvis dere ikke kan eller gidder å dra til parken, forslår vi at dere investerer i et boulesett av gummikuler, og kjemper dere fram til seieren hjemme i stua. Del dere inn i lag, og gi lagene navn. Kjør på med ‘trashtalk’, og sett i gang!

Når alle har blitt uvenner og en verdig vinner er kåret, er det på tide med for middag. Under finner dere oppskriften til den perfekte italienske tomatsausen. Bruk den til pasta, pizza eller lasagne.


Tomatsaus – ingredienser
4 porsjoner

1 rødløk
1 hvitløksfedd
Salt og svartpepper
1 dl olivenolje
1 ss veg. buljong
3 ss tomatpuré
En skvett rødvin eller balsamico
1 ts honning
400 g knuste tomater
Oregano
Parmesan

Slik gjør du
Hakk rødløken og hvitløken, og stek på medium varme i kasserolle sammen med olivenolje til løken er helt myk.
Tilsett tomatpuré, krydder (vent med oregano), vin/balsamico og buljong, og la det småkoke.
Tilsett knust tomat, litt olivenolje og honning. La putre under omrøring, og krydre til slutt med oregano.  

For pasta: Tilsett oliven eller kapers, og topp med parmesan.  
For lasagne: Legg annethvert lag pastaplater, tomatsaus og mozzarella.  
For pizza: Tilsett valgfri topping til tomatsausen og mozzarellaen.   

Nyt måltidet i fred og ro med valgfri drikke, og la kvelden bli til natt i godt selskap.   
  


Nedenfor finner dere ferieantrekk for alle sommerens anledninger. Sovne, våkne, repeter.
se ALle klær