Stayhard - Vintage vs Secondhand
Handlekurv
Vintage By Stayhard

Vintage vs Secondhand


Det kan være irriterende når man trenger litt inspirasjon, ser noe man liker, sjekker produktets merkelapper og det står #vintage. Ja vel, hvordan får man tak i den, da? Nedenfor følger vår hurtigguide for deg som ønsker en litt kjappere vei til neste vintagekupp.

- Hva er forskjellen på vintage og secondhand?

Mye vintage er secondhand, men langt fra all secondhand er vintage. Secondhand er et plagg som er brukt, og kan være både nytt og gammelt. Definisjonen av vintage er som regel at plagget bør være minst 20 år gammelt og i god stand. I takt med at vintage har blitt svært populært de siste årene, har tilstanden blitt mindre viktig for å kunne kalles vintage. Istedenfor blir det brukt et slags graderingssystem for å definere tilstand og motivere prissetting.

Her følger en enkel forklaring på de vanligste termene:

- DS – Dead Stock. Dette betyr at produktet er helt ubrukt og ofte i originalinnpakning. DS kan også bety at produktet er i begrenset utgave eller utgått, og ikke vil bli produsert igjen.

- MINT – betyr at produktet er helt feilfritt og i perfekt stand uten anmerkninger.

- VNDS/VNMC – Very near Dead Stock/Very Near Mint Condition. Dette bruker å bety at plagget er så nært perfekt stand som mulig, uten å være det. Plagget har kanskje blitt prøvd på eller brukt ekstremt forsiktig.

- C1 - C10 – er nok den vanligste beskrivelsen av tilstanden på et vintageprodukt. C står kort og godt for Condition, hvor C10 er perfekt stand og C1 er ubrukelig.


Hvordan vet jeg om et plagg er vintage eller secondhand?

Det er stadig vanskeligere å tidsbestemme vintage siden mange store motebedrifter nyproduserer plagg for å se gamle ut.

Et enkelt tips til om du har funnet ordentlig vintage, og ikke nyproduksjon, er å sjekke merkelappen i nakken. Hvis du ikke kjenner igjen merket eller produsenten, er sjansen større for at det er et gammelt plagg. Det krever dog at du har litt oversikt over nåtidens produsenter. Noen ganger er det et merke du kjenner igjen, men med en annerledes logo. Det kan også være et tegn på at det er et eldre plagg du har med å gjøre. Mange motebedrifter og merker utvikler ofte logoen sin for å passe den stil og tid som gjelder (google gjerne kjente logoer fra 80-tallet, så ser dere hvor forskjellig det kan være).

En annen detalj er å sjekke hvor plagget er produsert. Avhengig av om varemerket er fra f.eks. USA eller Europa, ble de fleste produkter framstilt i USA og omegn (Canada, Mexico, eller andre land i Sør- og Mellom-Amerika) for amerikanske merker, og i Europa for europeiske merker. Men husk; Europa begynte å flytte produksjonen sin til Asia på midten av 80-tallet, og USA fulgte etter på 90-tallet.

Stilig til hverdags Overshirts i litt fine materialer gir både et formelt og avslappet uttrykk. Her finner man f.eks. lin, kordfløyel, børstet ull eller mykt semsket skinn. Match gjerne med en pen bukse og en polo eller ensfarget skjorte. Merker som er sterke i dette segmentet er bl.a. Wood Wood og Legends.

Handle Vintage By Stayhard her