Stayhard - Overshirt
Handlekurv

Overshirt

– Hva er egentlig en overshirt, og hvordan bruker jeg den på best vis?


Er det en skjorte? Er det en jakke? Som navnet antyder er det per definisjon er «utenpåskjorte», men trenger ikke se ut som en skjorte. Nøyaktig hva som regnes som en overshirt skal vi forsøke å forklare nedenfor.

Dagens store trend, slik den ser ut, startet rundt 2015. Begrepet overshirt har vokst til å bli en egen produktkategori, og kan framstå på en rekke ulike måter, i flust av forskjellige materialer. Med knapper eller glidelås foran. Dette multifunksjonelle plagget gir et varmende lag, et avslappet uttrykk, samt alle fordelene ved en vanlig jakke uten å være for varm.

Overshirt kalles i blant for skjortejakke, eller «shacket» (sammensatt av shirt og jacket på engelsk), og plaggets referanser har en lang historie. Alt fra fordums arbeiderplagg og militærutgaver til fritidsvarianter og teknisk tur- og klatreutstyr. Fra Grunge, til Preppy, til Streetwear.

Nedenfor finner dere varianter vi syns fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Hvilke typer overshirt finnes?


Workwear Overshirten som arbeiderplagg har flere hundre år bak seg. Den fungerte som et praktisk og beskyttende ytterlag blant f.eks. gruvearbeidere, rallarer og håndverkere. Den var ofte i et slitesterkt materiale, som bomullstwill eller kanvas, med praktiske lommer og grove sømmer. Disse ble omtalt som Chore-Coats, Loco-Jackets eller Jungle-jackets.

Merker som er sterke i dette segmentet i dag er bl.a. Carhartt og Dickies. En workwear-overshirt funker like fint med en skjorte som en hoodie, eller hvorfor ikke en finstrikket genser, under..


Stilig til hverdags Overshirts i litt fine materialer gir både et formelt og avslappet uttrykk. Her finner man f.eks. lin, kordfløyel, børstet ull eller mykt semsket skinn. Match gjerne med en pen bukse og en polo eller ensfarget skjorte. Merker som er sterke i dette segmentet er bl.a. Wood Wood og Legends.

Flanell Mange tenker kanskje først på Kurt Cobain når man ser en rutete skjorte, men faktum er at ull og bomullsflanell er superklassisk. Rutete, stripete eller ensfarget – det spiller ingen rolle, alt funker.

Match gjerne med jeans og T-shirt med trykk, eller en annet mønstrete overdel. Sammen med favorittsneakersene får du en sylskarp streetwear-look av klassiske plagg. Merker som er sterke i dette segmentet er f.eks. Samsøe Samsøe og Lee.

Handle overskjørt her