Luke Fracher The Interview | Stayhard
Handlekurv

Round Two - Grunnleggeren Luke Fracher

Round Two er en av verdens største aktører på videresalgsmarkedet. I 2013 bestemte grunnleggerne, de tre kameratene Luke, Sean og Chris, seg for å starte butikk i Richmond i Virginia. Siden den gang har virksomheten vokst, og i dag har de åtte butikker i fire amerikanske byer.

Foto: Sanhareib Youkhana
Text: Kingsize Magazine

- Sean og Chris hadde et nettsted som het «Round Two vintage», der de solgte klær. Selve konseptet med kjøp, salg og bytte har alltid eksistert. Sean jobbet i en såkalt consignment store og tenkte at vi burde bruke konseptet på ting vi liker, som vintageklær og sneakers. Jeg fikk være med fordi jeg hadde mye butikkerfaring.

- Jeg jobbet i forskjellige små sneakersbutikker i hele ungdomstiden. Den første jobben min var i Lifeguard, og da jeg fylte 15, begynte jeg å jobbe i en butikk som heter Legend. Da jeg fylte 18, flyttet jeg til Richmond, og vi startet den første Round Two-butikken. Samtidig jobbet jeg i DTLR, som er en annen sneakersbutikk. Jeg har også jobbet i en Gucci-butikk, så jeg hadde mye erfaring med butikkarbeid.

«Consignment stores» er butikker der du kan levere inn brukte klær. Hvis butikken får solgt klærne, tar de en andel av salgsbeløpet, og du får resten. Begrepet «videresalg» brukes som oftest om butikker som i stedet kjøper varene av eieren. I dag er det vanlig at de kjøper nye produkter som nettopp er sluppet på markedet, og selger dem videre. De siste årene har markedet vokst, og det omfatter i dag alt fra eksklusive retroplagg til produkter som er lansert i begrenset antall og er vanskelig å få tak i, for eksempel fra Supreme eller Off White.

- På den tiden fantes det ikke noe videresalgsmarked, det er noe relativt nytt. Vi har nok bidratt til å gjøre det til et marked. Tidligere, hvis du ville ha Supreme, måtte du gå til Strictly Supreme eller for eksempel et Hypebeast-forum. Hvis du ville ha sneakers, måtte du søke på eBay eller Flightclub eller et Solecollector-forum. Det var mye forumer og sånt. Det fantes ikke noen egentlige videresalgsbutikker før oss. Før videresalgsmarkedet tok av, var det ikke så vanskelig å få tak i nye produkter som ble sluppet, bortsett fra sneakers.

Hvordan startet samarbeidet med Stayhard?
- For å være ærlig hadde jeg aldri hørt om Stayhard før samarbeidet. Markus fra Stayhard kom innom butikken i New York noen ganger og vi snakket om tatoveringer og sånt. Senere spurte han om jeg ville designe en kolleksjon for dem. Jeg sa at det ville jeg gjerne, men jeg måtte vite mer først. Han kom tilbake med detaljer og kontrakten og forklarte hva de tenkte seg at min rolle skulle være. Jeg er ikke noen designer, så Marcus tok vare på ideene mine og hjalp meg å gjøre dem til virkelighet. Jeg har laget et par ting for Round Two tidligere, men det har bare vært T-skjorter og luer, så jeg har aldri designet plagg fra bunnen av, slik som dette. Det har vært utrolig gøy og veldig spennende.

- Jeg kan ikke engang tegne, så det var veldig artig å følge ideen jeg hadde i hodet og først forklare den til Marcus og teamet i Stayhard for deretter å se dem gjøre den til virkelighet på en måte som stemte såpass godt med tankene mine. Jeg har allerede sett bilder og fått noen prøver, men da var alt ikke helt ferdig. Så i dag er første gang jeg ser mye av det. Det føles veldig bra. Kvaliteten er god, og mye av det er laget i Europa, noe som ikke er tilfellet for så mange merker lenger. Her er det kanskje vanligere, men i USA er det ikke så vanlig. Etter det jeg forstår, er prisen rimelig også, ikke minst med tanke på hvor det er produsert.

Hvor kommer navnet Mooky fra?
- Kallenavnet mitt er Luke Mook, det har jeg hatt lenge. Det er inspirert av battle-rapperen Murda Mook. Vi syntes det var morsomt da vi gikk på high school. Mange nære venner kaller meg bare Mooky. Jeg synes det var et kult navn å bruke på kolleksjonen – ikke for mye, liksom.

Skoene er inspirert av bootleg-Jordans, hvorfor det?
- Vi elsker vintage bootleg-ting: Nike, Polo, Tommy Hilfiger ... Jeg synes det er helt rått. Det er helt ville designer som aldri ble godkjent, men de bare lagde dem likevel. De er ofte kulere enn originalen.

Hva er ditt favorittplagg i kolleksjonen?
- Jeg elsker hundejeansen, som er min versjon av BBC-jeansen. Og så synes jeg den grønne shortsen er veldig tøff.

Luke har fått blod på tann når det gjelder å lage sine egne kolleksjoner, så han håper å kunne lage flere i framtiden. Samtidig fortsetter arbeidet med Round Two, med nye butikker i blant annet Chicago.

- Vi kommer til å fortsette å bygge varemerket og gjøre noen kule ting som ikke har noe med selve salgsdelen å gjøre. Jeg tror det er viktig for fremtiden at selve varemerket vokser.

Hvem synes du er den best kledde rapperen?
- Jeg synes ærlig talt ikke det er så mange rappere som kler seg bra. Mange ville sikkert sagt ASAP Rocky eller kanskje Future. Folk liker klesstilen til Cardi B. Lil Yatchy kler seg veldig bra, synes jeg. Han er en venn av meg.

Han mener at forskjellene og bredden i hvordan folk kler seg, har blitt mindre.
- Nå har folk tilgang til de samme tingene og ser dem fra samme perspektiv. Det er ikke som før, da New York-rapperne kledde seg annerledes enn rapperne i Atlanta eller LA. Nå kler alle seg mer eller mindre likt. Det gjelder ikke bare rappere, det er bare sånn Internett og sosiale medier har påvirket moten generelt.

Hvilke råd vil du gi til dem som har lyst til å prøve seg på videresalgsmarkedet?
- Kjøp ting og selg dem videre, ikke sitt på ting. Jeg tror det er viktigere å gjøre det i stor skala enn å få stor fortjeneste på hver ting.

Luke Frachers unike samling "Mooky" med Stayhard er tilgjengelig her.

kingsizemag.se