Ellos.no
Handlekurv

Tre gamle denimmyter – sanne eller usanne?

Skal jeg vaske jeansen i vaskemaskinen? Er det alltid best å kjøpe en størrelse mindre enn vanlig? Verden er full av myter og sannheter. Her klarerer vi hva som faktisk gjelder.

Tekst: Marcus Brodendal"IKKE VASK JEANSEN I MASKINEN!"
Skal jeg vaske jeansen i vaskemaskinen? Den påstanden kommer ofte med tesen om at det ødelegger jeansens farge og påvirker plaggets holdbarhet. Vel? Nja. Maskinvask påvirker selvsagt jeansens farge, men blir den dårligere? Nei, tvert imot. De fleste jeans blir bare finere av vask. Akkurat som skinnjakker gir slitasjen patina og ofte et mer unikt resultat. Plagget kan dessuten ha produktrester av stivelse og maskinfett som skader det på en ufordelaktig måte. Dette forsvinner dog lett med litt H2O og vaskemiddel. Vurder derimot å unngå skyllemiddel siden det bryter ned elastan, dersom jeansen har stretch.

"LEGG JEANSEN I FRYSEREN, SÅ BLIR DEN SOM NY!"
Skal jeg legge jeansen i fryseren? De verste vaskemotstanderne foreslår ofte at man skal legge buksen blant erter og Grandiosa i fryseren istedenfor i vaskemaskinen. Tanken er at bakteriene i buksen dør i minusgrader, og at det gjør jeansen fresh og som ny. Mja, kanskje. Du blir sikkert kvitt noen bakterier, men forskning viser at når buksen tiner våkner selv de fryste basillene, og kan da fortsette sitt «pants party». Er jeansen i tillegg skitten, gjør jo fryseren lite for å fjerne flekken fra morgenlatten eller fettet fra ostebiten som falt fra brødskiva.

"KJØP ALLTID ÉN STØRRELSE MINDRE – JEANS STREKKER SEG!"
Skal jeg kjøpe en mindre jeansstørrelse? Det påstås at jeans «vokser» en størrelse etter en tids bruk. Siden det faktisk kan skje, er det ikke en regel. Det avhenger helt av stoffets komposisjon og hvordan det er vevd. Sikkert fordi de fleste jeans blir mer komfortable på alle slitepunktene når de er gått inn. Så fort de vaskes går de sammen igjen, noe som gir lite rom for å ligge en hel størrelse feil. Kjøper du i tillegg jeans med stretch fører elastanen i stoffet til at de som regel beholder størrelsen uavhengig av behandling.