Stayhard - Brand Portrait Peak performance
Handlekurv
PEAK PERFORMANCE

Entusiasme i alle detaljer

At en bedrift har som verdigrunnlag ‘å stå på’ og kjerneverdier å jobbe etter, er i dag like selvfølgelig som en fungerende kaffetrakter på pauserommet. Men å skape en harmoni hvor både produkter og ansatte lever opp til de fine ordene, det er ikke like selvfølgelig. Noen gangen stanser det allerede ved kick-off, hvor kjerneverdiene bare blir noen bokstaver eller tomme floskler. Peak Performance er ikke en slik bedrift. Stayhard satte i stand et møte for å henge litt med den entusiastiske gjengen.

Tekst: Pål JohanssonAllerede idet man kommer opp trappene på Peak Performances hovedkontor nede i Frihamnen i Stockholm, aner man det varme fellesskapet og entusiasmen. To viktige bærebjelker som sammen med vinnerinstinktet utgjør grunnlaget i bedriftens DNA. En genuin stemning som det er vanskelig å sette fingeren på, men som er til stede på hele rundturen i det gamle ombygde lagerlokalet. Atmosfæren er familiær og inkluderende tvers igjennom, og det tar ikke lang tid før vi faktisk føler oss som en del av gjengen.

Magasin 1, som en gang rommet gods på vei til eller fra hovedstaden, huser nå et luftig kontor hvor bedriftens administrasjon er samlet, og hvor framtidige kolleksjoner tar form. Lokalet har flere etasjer med den livlige havnen som bakgrunn. På den andre siden av vinduet er noe annet i full sving. Norra Djurgårdsstadens prosjekt ‘Värtahamnen’ vil i løpet av noen år huse tusenvis av nye boliger og arbeidsplasser. For den med god fantasi kan prosjektets gigantiske grushauger føre tankene til bratte bakker i Jämtland og Peak Performances egen reise. For det gikk ganske raskt da alt løsnet på slutten av 1980-tallet, og bedriften tok sine første skritt bort fra Åreskutans skibakker.

I begynnelsen av 1986 var Peak først og fremst et merke av og for skientusiaster. De tre grunnleggerne, Stefan Engström, Peter Blom og Christer Mårtensson, levde for skikjøring, og ville skape førsteklasses plagg som kombinerte funksjonalitet i toppklasse med en enkel, men stilig design. I takt med at stadig flere gikk lei av 80-tallets pastellfargede bruk-og-kast-produkter, vokste også etterspørselen etter kvalitet og varemerker som sto for noe ekte. Peak Performance, som kunne levere produkter med nettopp denne ektheten, passet som hånd i skihanske.

Butikken deres i Åre og postordrekatalogen fikk raskt selskap av flere forhandlere og egne butikker flere steder i Sverige. Katalogen var en praktisk målestokk som kunne avgjøre neste etablering og fordeling av plagg mellom butikkene. Peak Performances plagg ble et stadig vanligere innslag både i skibakkene og bygatene, og logoen etset seg fast i svenskenes bevissthet for alltid. Klærne ble synonymt med nøyaktig det grunnleggerne ville skape i form av kvalitet, funksjonalitet og entusiasme. Plagg som forenkler et aktivt liv.Vi henger oss på skaperne, og ønskes velkommen på deres hjemmebane i designetasjen en trapp opp. Vi skal snakke om hvordan sortimentet og antallet kolleksjoner har vokst i takt med større etterspørsel og den gamle logoen med den fjærkledte uramerikaneren ble oppdatert. Hvordan skisegmentet har fått selskap av ‘casual’, ‘active’, ‘golf’, ‘essentials’ og ‘equipment’ for både kvinner, menn og barn. Om at materialer, farger og modeller har trengt utvikling og utskiftning, men at ambisjonen og verdigrunnlaget alltid har vært det samme. Bærekrafttanken under produksjon av nye kolleksjoner har vært tilstede siden begynnelsen, men er i dag mer fremtredende enn noensinne.

– Det er veldig kult at vi fremdeles kan se de gamle jakkene våre fra 1986 i byen. Det er et bevis på at vi gjør noe bra, og produserer plagg som varer. Det er en tøff utfordring å forvalte denne bærekrafttanken, forteller Andreas, designer hos Peak Performance.

Kollega og designmanager Sofia utfyller: – Som klesbedrift må vi være på tå hev på en helt annen måte i dag enn tidligere. Konkurransen er tøffere, forbrukerne mer opplyste, og vi vet at bransjen er en miljøsynder på mange måter. Men det koker i klesindustrien og utviklingen går framover, så det kommer til å skje mye spennende de neste årene. Det er veldig inspirerende å få være med og drive denne endringsprosessen framover.Fokuset på nettopp innovasjon og bærekraft er en naturlig del av både designteamets og resten av bedriftens hverdag, stadig på jakt etter nye materialer og smarte muligheter. Peak Performance samarbeider med en rekke ulike organisasjoner, og jobber aktivt med leverandører og bransjekolleger for å skape endring og redusere miljøpåvirkningen. Den sirkulære tilnærmingen er noe bedriftens bærekraftansvarlige Åsa har brukt adskillige timer på de siste årene. – Alt handler om å skjønne at jordens ressurser er begrensede, og at vi må bruke dem på en så bærekraftig måte som mulig. Det kan handle om alt fra redusert vann- og kjemikaliebruk ved produksjon og smartere transport, til resirkulerbare og nedbrytbare materialer. Sistnevnte forskes det svært mye på, og der tror jeg vi i bransjen må jobbe enda tettere på universiteter og forskere for å ligge i forkant. Jeg er overbevist om at vi bare i løpet av noen år kommer til å se plagg framstilt av materialer vi aldri trodde var mulig, for eksempel avfall fra matproduksjon.

Selv om Peak Performance har et lite stykke igjen før de kan gjenvinne plaggene sine, jobber de hardt med å øke klærnes levetid. Forskning viser at om du bruker et produkt 60 ganger sammenlignet med 30, så halveres produktets miljøpåvirkning. Som en del av dette, samarbeider de med flere skreddere og syersker som reparerer plagg for kundene – totalt over 4500 reparasjoner per år. – Vi var tidlig ute med å tilby kundene reparasjonsservice, en tjeneste som dessuten er gratis for våre medlemmer. Hvis jakken din blir ødelagt, sender vi den til sømservice som reparerer og gjør den som ny med stoffer og knapper fra tidligere kolleksjoner. Dermed øker vi levetiden, og får kundene til å bruke favorittjakkene sine i enda flere år.Vi fyller på kaffekoppene, og snakker videre om Peak Performances aktive bærekraftarbeid og den enorme endringen som skjer i bransjen. Åsa og designteamet er overbeviste om at det vi opplever nå bare er begynnelsen, og at det kommer til å skje mye i løpet av noen få år. Hvordan den yngre generasjonens reduserte forbruk, større miljøbevissthet og økt interesse for vintage fordrer kreative løsninger hos bedriftene.

Når Peak Performance snakker om å vokse, er det altså aldri på bekostning av hverken kvalitet eller bærekraft. Selv om målet er å få en bredere målgruppe og være aktive på flere markeder, tror Åsa at de nye kundene først og fremst vil komme fra de segmentene som ikke kan tilby bærekraftige produkter og alternativer. Hun tror også at Peak Performance om ti år er en bedrift som tilbyr en rekke forskjellige serviceløsninger koblet til driften. – Det kan for eksempel handle om utleie av plagg man sjelden bruker, og flere second hand-plattformer hvor enten bedriften eller privatpersonen selger produktene. Jeg tror kreativitet og nytenking vil kreves av alle bedrifter som ønsker framgang.

Entusiasmen, fellesskapet og vinnerfølelsen – bedriftens tredje kjerneverdi – legger til rette for at de vil lykkes. Det er på en måte ingen andre alternativer. – Vi har konkurransemennesker i alle posisjoner, og folk brenner virkelig for det de gjør. Alle er utrolig dedikerte til oppgaven, uansett om det handler om arbeidsoppgaver, en fotballkamp eller en annen fellesaktivitet. Da slår konkurranseinstinktet inn, og folk blir som gale, sier Sofia leende.

Og hva er vel en bedre måte å få en avsluttende dose av bedriftens kjerneverdier på enn i ‘Boxen’, Peak Performances eget treningslokale? Her kan medarbeidere trene på egen hånd, eller delta i fellesøkter sammen med kolleger når man vil. Denne dagen sto sirkeltrening signert Filip fra kundeservice på plakaten – og vi skulle selvsagt være med. Styrket av oppmuntrende tilrop og en powerbar i innerlomma ga vi oss i vei mot lokalet. Etter 35 minutters intensiv, oppmuntrende og fantastisk morsom trening forlot vi hovedkontoret på skjelvende bein med et stort glis om munnen. Selv om vi kanskje ikke har nådd peaken rent treningsmessig, følte vi oss definitivt som en del av det entusiastiske fellesskapet.

se ALt fra Peak Performance